Webshop keurmerkTrusted Shops
0
0
Voor 21.00 uur besteld, morgen bezorgd!*
Verzending € 4,95
Gratis retourneren

Door Marjolijn, 11 juli 2022

Pride 2022: 'My Gender, My Pride'

Zaterdag 30 juli is het zover: PRIDE 2022! Een week vol met straatfeestjes, gezelligheid en kleur! In Amsterdam is alweer de 26e editie van Pride Amsterdam, de wereldberoemde botenparade.  

Pride Amsterdam duurt 9 dagen en er vinden zo'n 300 evenementen plaats. Voor ieder wat wils en aan elke community is gedacht. De populairste is de Canal Parade, waarbij mensen met boten door de grachten varen. Verschillende soorten deelnemers melden zich hiervoor aan. Van kleine lokale LHBT-stichtingen, landelijke LHBT-belangen verenigingen, gay-horeca, roze netwerken van multinationals en bank, roze overheidsinstellingen, politieke partijen en ga zo maar door.  Overal uit de wereld komen mensen naar Amsterdam om de unieke pride te ervaren.  Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar My Gender, My Pride. En daar zijn we het natuurlijk mee eens! 

Maar wat vieren we eigenlijk met Pride? Pride draait om het vieren van vrijheid, van eigenheid en van liefde. Of je nou op man of vrouw valt, je man of vrouw voelt, allebei of geen van beiden, je graag uitbundig kleedt of liever niet opvalt, jong of oud bent, uit de stad of uit een dorp komt: iedereen mag aanhaken. De stad kleurt rood-oranje-geel-groen-blauw-paars tijdens dit 9 dagen durende event. De regenboogvlag is het symbool van de LHBTQ+-gemeenschap, wat staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender en queer. De meest uitgebreide afkorting voor de gemeenschap is LGBTTTQQIAA, wat naast bovengenoemde nog staat voor transsexual, two-spirited, questioning, intersex, asexual en ally. Er wordt vaak gekozen voor de term LGBTQ+ omdat er eindeloos letters toe kunnen worden gevoegd en er zo niemand buitengesloten wordt.  

Er zijn naast de populaire Canal Parade ook andere dingen te doen tijdens Pride. Hieronder 3 favorieten van ons:  
- Hét queer festival van Nederland is het Milkshake Festival dat elk jaar op het Westerpark wordt gehouden. Er zijn negen stages van R&B en hiphop tot techno. Voor iedereen is er wel iets en iedereen is welkom.  
- De Pride Walk is een jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenboogcommunity. Dit jaar begint de mars vanaf de Dam.  
- Pride at the Beach: het driedaagse festival kent een groeiende aandacht voor kunst, cultuur, inforainment en educatie. Het evenement is in Zandvoort en bied een plek waar iedereen veilig en in verdraagzaamheid zichzelf kan zijn.  

Laat een bericht achter

* Verplichte velden